Bugün, 9 Haziran’daki tatil nedeniyle aktarılan tüm konuların bir arada işlendiği yoğun ve öğretici bir gündü. Hem yazılım hem de donanım tarafında birçok önemli adım atıldı.

Efe ve Şehymus, sabah oturumunda Android uygulamaları için kullanıcıdan veri alma işlemlerini öğrendiler. EditText, Button gibi bileşenlerle bir form oluşturup, kullanıcının girdiği verileri uygulama içinde işlediler. Ardından, IoT cihazlarıyla nasıl veri alışverişi yapılabileceğine odaklandılar. REST API kavramı anlatıldı, HTTP protokolü üzerinden nasıl veri gönderilip alınacağı uygulamalı şekilde gösterildi.

Öğleden sonra, ESP32/NodeMCU cihazlarından JSON formatında veri alma pratiklerine geçildi. Cihazdan gelen sensör verileri (örneğin sıcaklık bilgisi), mobil uygulamaya başarıyla aktarıldı. Ayrıca cihazlara veri göndererek örnek olarak bir LED yakma işlemi test edildi. Günün sonuna doğru Android cihazın kendi sensörleri (ışık, hareket gibi) kullanılarak, cihaz içi donanımla entegre çalışan örnek projeler geliştirildi. Artık mobil cihazlar sadece veri alan değil, çevresine duyarlı hale gelen sistemlere dönüşmeye başladı.

Hüseyin için gün hem yazılım hem de sistem yönetimi açısından oldukça doluydu. İlk olarak Python diliyle sensör verisi okuma, bu verileri toplama ve işleme üzerine pratikler yaptı. Verileri grafikleştirme aşamasına geçerek temel veri görselleştirme kavramlarını öğrendi. Öğleden sonraki oturumda, Raspberry Pi cihazının donanımsal özellikleri tanıtıldı ve cihaz üzerine işletim sistemi kurulumu gerçekleştirildi. Terminal komutları ile temel sistem yönetimi işlemleri yapıldı. Hüseyin, kendi küçük ama güçlü sunucusunu kurmuş oldu.

Bu yoğun gün, her üç katılımcı için de IoT'nin farklı boyutlarını daha iyi kavramalarını sağladı. Hem mobil uygulama geliştirme hem de donanım ile entegrasyon konusunda önemli bir eşik aşıldı.




Comments

Popular posts from this blog